Naše farma
O NÁS
Společnost Farma Bublava s.r.o. se zabývá ekologickým zemědělstvím téměř 30 let. Na pastvinách o rozloze více než 1000 ha chováme masný skot a ovce a pěstujeme a vyrábíme vlastní krmivo.
Zvířata jsou chována přirozeně, bez hormonů, stimulantů a antibiotik. Při zpracování píce na seno a senáž nepřidáváme žádné konzervanty.
Náš skot a ovce se většinu roku volně pasou na horských pastvinách, které poskytují kvalitní potravu a živiny ke správnému růstu.
Telátka zůstávají s matkou, dokud nejsou plně samostatná, tj. do věku 6 – 8 měsíců a nejsou tak vystavována zbytečnému stresu.
Máme přibližně 300 krav v základním stádu a při jarním rozvozu skotu na pastvy dbáme také na to, aby zvířata měla na pastvinách dostatek prostoru k chození a mohla tak přirozeně naplňovat své fyziologické potřeby.
Současně zachováváme složení jednotlivých zvířat ve skupinách z předchozích let, protože zvířata jsou zvyklá nejen na sebe vzájemně, ale také na prostředí, ve kterém v předchozích letech měla pastvu, což opět přispívá k jejich klidu a pohodě. Jistě znáte ten pocit, když se vrátíte na známá místa… :-)
Naše vize
Naším cílem je naučit Čechy, že kvalitní a chutné maso nemusíme vozit z druhé strany světa, protože záleží především na tom, jak se o náš skot staráme a jak maso dále zpracováváme.
První zmínky o „moderním“ chovu skotu v Čechách a na Moravě sahají až do doby 400 let před n. l., kdy naše území obývali Keltové. Pastevectví má však tisíciletou tradici. Krušné hory a další horské oblasti nabízejí ideální podmínky pro jejich přirozený vývoj a růst. Pokračujeme tedy ve velmi dlouhé tradici.
Hovězí, tzv. červené maso, je významným zdrojem železa a má vyšší obsah vitamínu B12, než drůbeží maso a je také skvělým zdrojem zinku. Železo z masa je lépe využitelné než z rostlinné stravy. Dále je zdrojem kvalitních nenasycených mastných kyselin.
Tyto nenasycené mastné kyseliny můžeme přirovnat například k těm, které se nacházejí v rybách a napomáhají snižovat rizika onemocnění oběhového systému. Zapomenout nelze ani na plnohodnotné bílkoviny, které jsou považovány za „kameny“ organismu.
Na celkový přístup k chovu i následné porážce a zpracování masa klademe velký důraz, protože právě jen poctivý a šetrný přístup v každé fázi může zajistit, že naše maso je chutné a kvalitní.
Děláme všechno pro to, aby se na váš stůl dostalo hovězí maso v té nejvyšší kvalitě.